30. maaliskuuta 2011

Surf & Turf

Surf & Turfissa kuuleman mukaan kiteytyy kulinaarisen maailman kitsch sen viedessä hedonistisen nautinnon äärimmäisyyksiin. Todellakin, klassisessa muodossaan tämä ruokalaji yhdistää ruokalistan kaksi kalleinta raaka-ainetta: sisäfileen ja hummerin. Koska kuitenkin olemme opiskelijoita ja budjettimme on sen mukainen, tämä versio on hieman ystävällisempi kukkarolle. Merestä (surf) valitsimme jättikatkaravut ja maalta (turf) naudan ulkofileen. Lisäkkeeksi teimme vihreän perunamuussin jonka idea on varastettu eräästä ravintolasta :)

Täydellinen annoksesta tulisi, mikäli tähän keksisi vielä toisen sinisen lisäkkeen ikään kuin merta symboloimaan. Onko jollakulla tiedossa jokin sininen kasvis tai hedelmä? Elintarvikevärit ovat meidän keittiössä poissuljettuja vaihtoehtoja, joten ne eivät käy ;)

Raaka-aineet:

  • 2 x naudan ulkofilepihvejä
  • 10 x jättikatkarapua
  • herneitä n. 80 g
  • 10 kpl perunoita
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Voita
  • Oliiviöljyä
  • 2 x grillivarrasta
Tee ensiksi perunamuussi. Keitä perunat kypsäksi ja soseuta ne herneiden kanssa. Lisää joukkoon suolaa ja voita makusi mukaan. Pidä muussi lämpimänä sen aikaa kun paistat pihvit.

Seuraavaksi suolaa ja pippuroi pihvit ja paista ne kuumalla pannulla, voi ja öljy seoksessa, haluamaasi kypsyyteen. Paistettuasi pihvit, laita vetäytymään hetkeksi ja paista sillä aikaa katkaravut pikaisesti. Paistettuasi ravut, laita ne kahteen vartaaseen, 5 kumpaiseenkin. Laita lautaselle muussia, viereen pihvi ja vartaassa olevat ravut pihvin päälle.

Laitoimme vielä pihville omatekoista makuvoita,  mutta voit toki tehdä esim. punaviinikastikkeen.

5. marraskuuta 2010

Simpukat

Simpukoita alkaa nykyisin olla melko hyvin saatavilla eikä hintakaan huimaa päätä. Ne on helppo valmistaa, mutta siitä huolimatta niistä saa näyttävän ja maistuvan aterian. Nämä simpukat on valmistettu Gordon Ramsayn kirjasta löytyneen ohjeen mukaan.

Raaka-aineet:

  • 1 kg simpukoita
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 1 salottisipuli, hienonnettuna
  • 1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
  • 3 timjamin vartta
  • Kourallinen persiljaa, lehdet varsista erotettuna ja silputtuna
  • laakerinlehti
  • Mustapippuria
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä, Alko suositteli Santa Helena Varietal Sauvignon Blancia
Huuhtele ensimmäiseksi simpukat kylmän juoksevan veden alla. Poista simpukoista parrat ja heitä pois aukinaiset simpukat, jotka eivät sulkeudu kun niitä napauttaa pöydän reunaan. Odota kuitenkin hieman ennenkuin heität simpukat roskiin, sillä simpukat eivät välttämättä sulkeudu "napsahtamalla", vaan siinä saattaa kestää pieni hetki.

Laita viini, sipuli, salottisipuli, valkosipuli, timjami, persiljan varret ja laakerinlehti kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada simpukat kattilaan ja peitä kattila kannella. Ravista kattilaa pari kertaa ja anna simpukoiden höyrystyä 3-4 minuuttia kunnes ne ovat avautuneet. Heitä pois avautumattomat. Rouhi vielä sekaan reippaasti musta pippuria. Annostele simpukat ja keittoliemi syviin lautasiin, laita päälle persilja silppua ja nautiskele välittömästi!

11. lokakuuta 2010

Kotikutoiset hampurilaiset

Olen melko varma, että kysyttäessä esimerkkiä roskaruuasta, yhdeksän ihmistä kymmenestä mainitsee ensimmäiseksi hampurilaisen. Hampurilaisen ei kuitenkaan tarvitse olla roskaa. Kotona, omin käsin alusta loppuun tehty hampurilainen on hyvää ja terveellistä ruokaa!

Raaka-aineet:

  • Naudan jauhelihaa n. 400 grammaa
  • Valkosipulia
  • Sipulia
  • Kananmuna
  • Pala hyvää cheddar-juustoa, ei sitä yksittäin pakattua sulatesotkua
  • Salaattia
  • Tomaattia
  • Ketsuppia
  • Tabascoa
  • Suolaa
  • Mustapippuria
Sekoita keskenään jauheliha, kananmuna, yksi hienonnettu sipuli ja kaksi hienonnettua valkosipulinkynttä. Rouhi sekaan suolaa ja pippuria sekä Tabascoa jos satut siitä pitämään. Sekoita kädellä niin, että kaikki ainekset ovat varmasti sekaisin. Pyörittele seuraavaksi lihasta palloja, 400 grammasta tulee noin 5-7 riippuen minkä kokoisia teet. Lopuksi taputtele pallot parin sentin paksuisiksi pihveiksi. Peitä pihvit kelmulla ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään tunniksi. Paista pihvejä molemmin puolin muutaman minuutin verran kunnes ne ovat kypsiä.

Halkaise hampurilaissämpylät ja kokoa hampurilaiset haluamassasi järjestyksessä, haluamillasi täytteillä. Minä laitoin tomaattia, sipulia, salaattia, ketsuppia ja cheddar-juustoa.

Hampurilaissämpylät

Itse tehtyihin hampurilaisiin kuuluvat tottakai myös itse tehdyt hampurilaissämpylät.

Tarvitset:

  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon loraus oliiviöljyä sekä suolaa. Lisää jauhoja desi kerrallaan kunnes saat hieman löysän tuntuista taikinaa. Peitä astia ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut, pyörittele se pitkoksi ja leikkaa 8-10 osaan, riippuen siitä kuinka suuria sämpylöitä haluat. Pyörittele palat sämpylöiksi ja laita ne uuninpellille leivinpaperin päälle. Peitä sämpylät ja anna jälleen kohota kaksinkertaisiksi. Jos haluat sämpylöistä oikein säännöllisen muotoisia, tee niiden ympärille foliosta rinkula. Kun sämpylät ovat kohonneet, ripottele niiden päälle seesaminsiemeniä ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

18. syyskuuta 2010

Ankanrintaa vadelmakastikkeessa

Matkustellessani Ranskassa tykästyin ankkaan mikä suomalaisissa ruokapöydissä tuntuu olevan harvinaisempi herkku. Syy on luultavasti yksinkertaisesti se, että kaupat eivät pääasiassa myy muuta siivekestä kuin silputtua ja keltaiseen litkuun upotettua broileria. Pääkaupunkiseudulla tilanne on varamaankin parempi. Täällä maakunnissa paikallinen citymarket oli kuitenkin rohjennut ottaa valikoimaan pakastettua ankanrintaa, jolloin käytin tilanteen välittömästi hyväkseni. Reseptin kehittelin yhdistelemällä ja soveltamalla netistä löytämiäni ohjeita sekä käyttämällä mielikuvitusta. Lopputulos oli mielestäni varsin onnistunut.

Ainekset:

Ankanrinta:

  • 1 ankan rinta 2 ruokailijaa kohden
  • suolaa
  • pippuria
Vadelmakastike:

  • 150-200 grammaa vadelmia
  • raakaruokosokeria
  • vettä
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • laakerinlehti
  • 1 ruokalusikallinen punaviinietikkaa
Perunat:

  • n. 5-6 pientä perunaa tai 2-3 isoa, ohueksi viipaloituna
  • ankanrasvaa paistamisesta
Ruuan teko kannattaa aloittaa kastikkeen tekemisestä. Laita kattilaan desi vettä ja kaksi ruokalusikkallista tummaa sokeria. Kuumenna pienellä lämmöllä kunnes sokeri alkaa sulaa. Lisää vadelmat ja anna marjojen mehustua muutama minuutti. Lisää kasvikset, laakerinlehti, ruokalusikallinen punaviinietikkaa ja pari desiä vettä. Anna kiehua puoli tuntia ja siivilöi kastike kulhoon. Peitä foliolla niin, että kastike pysyy lämpimänä.


Kastikkeen kiehuessa, aloita paistamaan ankanrintaa. Laita uunivuoka uuniin ja uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa nahkaan ristikko viiltämättä kuitenkaan lihaan asti. Rouhi suolaa ja pippuria lihan pintaan. Laita ankanrinta nahkapuoli alaspäin kylmälle pannulle ja laita hella päälle. Paista rintaa kunnes pannulle on sulanut reippaasti rasvaa, jonka jälkeen paista pikaisesti vielä toiselta puolelta. Laita ankanrinta uunivuokaan jälleen nahkapuoli alaspäin ja paista uunissa noin 10 minuuttia. Kääri ankanrinta folioon ja anna levätä sen aikaa kun valmistat kastikkeen ja perunat.

Perunat:

Kaada pannulle ankanrasvaa joka irtosi paistettaessa ankanrinnasta. Levitä ohueksi viipaloidut perunat pannuun kuitenkaan kasaamatta niitä toistensa päälle. Tarvittaessa paista perunat kahdessa tai useammassa erässä. Paista perunat molemmilta puolilta kunnes ne ovat kullan ruskeita.

Lopuksi leikkaa ankanrinta viistottain viipaleiksi ja tarjoile perunoiden, salaatin ja kastikkeen kanssa!

8. kesäkuuta 2010

Vaniljajäätelö

Ajattelin tehdä jäätelöä itse, sillä kaupassa myytävät "kermajäätelöt" ovat usein keinotekoisesti maustettuja kummallisia kasvirasvasotkuja. Jäätelön teko itse ei ole vaikeaa ja se maistuu varmasti paremmalle kuin kaupasta saatavat jäätelöt.

Tarvitset:
  • 1 kuppi täysmaitoa
  • 2 kuppia kermaa
  • 4 munan keltuaista
  • 3/4 kuppia sokeria
  • 1-1,5 vaniljatankoa
Kuumenna maito ja sokeri kattilassa. Sekoita munankeltuaiset keskenään ja kaada kuuma maito hiljalleen niiden sekaan koko ajan sekoittaen. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet muna-maitoseokseen ja laita joukkoon myös halkaistu vaniljatanko. 1 vanilja tanko on luultavasti tarpeeksi, mutta laitoin itse puolitoista sillä vadelmapiirakan teosta oli jäänyt yli puolikas. Ala kuumentamaan muna-maitoseosta hiljaisella lämmöllä jatkuvasti sekoittaen kunnes se paksuuntuu niin paljon, että se peittää lusikan pinnan. Siivilöi seos kermaan joukkoon astiaan jossa haluat pitää jäätelön ja laita halkaistut vaniljatangot sekaan. Jäähdytä jäätelön alkua jääkaapissa noin tunnin verran.

Kun vaniljakerma on jäähtynyt, poista halkaistut vaniljatangot ja laita kerma pakastimeen. Noin tunnin päästä ota kerma pois. Tässä vaiheessa sen olisi pitänyt alkaa jäätymään astian reunoilta. Vatkaa kermaa muutaman sekunnin ajan voimakkaasti joko käsin tai sähkövatkaimella niin, että muodostuneet jääkristallit menevät rikki. Laita kerma takaisin pakastimeen ja toista tästä eteenpäin vatkaamista aina puolen tunnin välein vähintään neljä kertaa. Tämä antaa jäätelölle samettisemman rakenteen. Jäätelö on valmis kun se on jäätynyt kovaksi.

7. kesäkuuta 2010

Kana-makkara jambalaya

Jambalaya on Louisianasta peräisin oleva paellan tyylinen ruokalaji. Perinteisesti Jambalayaan kuuluisi käyttää andouille-makkaraa mutta en ole siihen Suomessa koskaan törmännyt, joten korvasin sen chorizo-makkaralla.

Aloita jambalayan teko kanaliemen valmistamisesta. Jos sinulla on noin litran verran itsetehtyä kanalientä valmiina voit hypätä tämän kohdan yli.

Tarvitset:
  • 1 kokonainen broileri tai kana
  • vettä
Paloittele kana. Leikkaa koivet ja siivet irti ja leikkaa siipien luiset kärkiosat irti. Voit vielä leikata koivet ja siivet keskeltä nivelen kohdalta kahteen osaan siten, että sinulla on yhteensä neljä palaa. Leikkaa seuraavaksi rintafileet irti ja halutessasi irroita niistä nahka.

Paloiteltuasi kanan sinulla on jäljellä kanan luut, siiven kärjet ja rintafileistä mahdollisesti irroittamasi nahka. Laita ne kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että luut peittyvät kokonaan. Laita levy päälle ja kun pintaan alkaa muodostua vaahtoa, kuori se pois. Kun vesi alkaa kiehua, vähennä lämpöä ja anna liemen poreilla hiljakseen noin 2-3 tuntia. Lopuksi siivilöi liemi ja jäähdytä se. Ennen käyttöä kuori pinnalle kertynyt rasva pois. Yleensä lisään joukkoon vielä kokonaisia pippureita, yrttejä, selleriä, sipulia ja porkkanoita, mutta tällä kertaa jätin sen tekemättä.

Kun liemi on valmis, voit aloittaa itse ruoan valmistuksen.

Tarvitset:

  • 1 Chorizo-makkara
  • Kananpalat edellisestä vaiheesta
  • noin 1 litra kanalientä
  • 3 sellerin vartta
  • 1 punainen paprika
  • 1 vihreä paprika
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 5 desiä riisiä
  • 1 laakerin lehti
  • persiljaa
  • mustapippuria
  • cayannepippuria
  • suolaa
  • tabascoa
  • hieman oliiviöljyä
Paloittele sellerin varret ja kuutioi muut kasvikset. Paloittele makkara ja suikaloi kanan rintafileet. Aloita paistamaan makkaran paloja oliiviöljyssä kunnes ne ruskistuvat ja niistä irtoaa rasvaa pannulle. Ota makkaran palat pois ja ruskita kanan palat rasvassa. Älä välitä vaikkeivat koivet ja siivet kypsykkään aivan kokonaan. Ota kananpalat pois ja lisää pannulle kasvikset ja kuullottele niitä pari muutaman minuutin ajan kunnes sipulit saavat hieman väriä. Laita lihat takaisin pannulle kasvisten joukkoon ja kaada riisi niiden päälle. Kaada kanalientä pannulle niin, että muut ainekset peittyvät  ja heitä sekaan laakerin lehti, persiljaa, cayannepippuria ja tabascoa ja rouhi sekaan myös mustapippuria ja suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljakseen kunnes riisi on pehmennyt ja neste imeytynyt siihen.