21. huhtikuuta 2014

Pääsiäiskahvien kuningatar

Olen ehkä aiemminkin jo maininnut, että leipominen ei ole lempipuuhaani. Leivonnassa minulle päänvaivaa tuottaa se, että reseptiä tulisi noudattaa, jottei lopputulos olisi tarjoilukelvoton.  Lähiaikoina olen kuitenkin tykännyt leipoa piirakoita ja onnistunut pysymään kutakuinkin reseptissäkin.

Pääsiäsen kahvitteluja varten löysin piirakkareseptin Gino D´Acampon Fantastico!-kirjasta. Olen iki-iloinen, että aikoinani nappasin tuon kirjan kirjakaupasta mukaani. Sen jokainen resepti on toteutuskelpoinen ja äärimmäisen herkullinen. Mutta asiaan, tässä tulee:

Liköörillä maustettu luumutorttu
(8 herkuttelijalle)

2 luomusitruunan kuori ja mehu
4 ruokalusikallista kuohukermaa
100 grammaa mantelijauhetta
200 grammaa sokeria
5 kananmunaa
120 grammaa sulatettua voita
10 ruokalusikkaa Grand Marnier-likööriä (tai sitruunalikööriä)
6 luumua
tomusokeria pinnalle

Taikinapohja
200 grammaa vehnäjauhoja
100 grammaa kylmää voita

Aloita taikinasta. Annostele vehnäjauhot ja voi kulhoon. Nypi voi sormin jauhoihin, niin että saat aikaiseksi murumaista seosta. Lisää seokseen 2-3 ruokalusikallista kylmää vettä ja vaivaa seos taikinaksi. Kokoa taikina palloksi, pyöräytä se muovikelmuun ja laita kylmään 20 minuutiksi.

Voitele vuoka ja painele taikina piirakkavuokaan. Jos mahdollista käytä irtopohjaista, halkaisijaltaan 25 cm:stä vuokaa. Parhaan tuloksen saat, jos tässä vaiheessa annat taikinan levätä jääkaapissa 2 tuntia. Minulla ei ollut siihen kärsivällisyyttä. ;)

Kuummenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa taikinapohja leivinpaperilla ja täytä pohja paistokuulilla tai käytä herneitä niinkuin minä. Esipaista pohjaa 15 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä pöydällä ennen kuin poistat herneet ja leivinpaperin.

Yhdistä raastettu sitruunan kuori ja mehu, kerma, mantelijauhot, sokeri, munat ja voi kulhossa. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Lopuksi sekoita joukkoon likööri. Reseptin mukaan piirakkaan tulisi käyttää sitruunalikööriä, mikä käy hyvin päinsä, koska piirakassa on paljon sitruunaa. Minä kuitenkin käytin kaappiin aikaisemmin appelsiiniankkaa varten hankittua Grand Marnieria. Hyvin toimi sekin.

Leikkaa luumut lohkoiksi ja asettele ne esipaistetulle piirakkapohjalle ja kaada siruunaseos luumujen päälle. Paista piirakkaa uunin keskiosassa 20 minuuttia. Kytke sen jälkeen uuni pois päältä ja jätä piirakka uuniin jäähtymään. Ennen herkuttelua levitä piirakan päälle kerros tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti