7. huhtikuuta 2011

Bouillabaisse

Bouillabaisse on Marseillesta kotoisin olevan kalakeittojen klassikko. Koska pidän kalaruoista sekä myös ranskalaisista ruoista, tämän keiton kokeileminen oli itsestään selvästi edessä. Netissä pyörivissä resepteissä käytetään yleensä runsaasti erilaisia merikaloja ja äyriäisiä aina katkaravuista hummereihin. En kuitenkaan lähtenyt hankkimaan eksoottisia kaloja vaan käytin kuhaa, ahventa ja sinisimpukoita. Nyrkkisääntönä tässä kai on, että mitä enemmän erilaisia kaloja on, sitä parempi.

Pohjaliemi

  • 1,5 - 2 kg erilaisia kaloja, minulla oli 1kg ahvenia ja vajaan kilon painoinen kuha
  • oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • puolikas purjo
  • 1 sipuli
  • 1/3 kokonaisesta fenkolista
  • 2 rkl tomattipyrettä
  • laakerinlehti
  • merisuolaa maun mukaan
  • 10 mustapippuria
  • ripaus sahramia
  • vettä
Ruoan valmistus alkaa pohjaliemen keittämisellä. Perkaa kalat ja ota fileet talteen. Säästä myös päät, ruodot, nahkat ja evät. Sisukset voit heittää harakoille. Leikkaa kasvikset rouheiksi paloiksi ja kuullota niitä kattilassa kunnes ne pehmenevät. Lisää seuraavaksi mausteet ja jatka kuullottamista hetken aikaa. Seuraavaksi lisää kalojen perkeet ja peitä kylmällä vedellä. Kunnes liemi alkaa kiehua, kuori pinnalle nouseva vaahto ja laske lämpöä niin, että liemi poreilee hiljalleen. Keitä 20-30 minuuttia ja siivilöi liemi. Painele kalojen perkeitä ja kasviksia siivilän läpi liemen joukkoon, koeta kuitenkin välttää ruotojen päätymistä keittoon!

Keitto

  • Pohjaliemi
  • Kalojen fileet
  • Oliiviöljyä
  • 1 kg sinisimpukoita
  • Sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Loput fenkolista
  • Loput purjosta
  • Ruokalusikallinen tomattipyrettä
  • 1 purkki kokonaisia tomaatteja
  • 1dl valkoviiniä
  • ½ kg perunoita, lohkottuna
  • Laakerinlehti
  • Persiljaa
  • Sahramia
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria
Seuraavaksi tehdään itse keitto. Leikkaa kalat isohkoiksi paloiksi ja puhdista simpukat, mikä et vielä ole sitä tehnyt. Hienonna sipuli, fenkoli ja purjo ja kuullota niitä oliiviöljyssä isossa kattilassa. Paloittele tomaatit ja hienonna valkosipuli ja lisää ne tomaattipyreen kanssa kattilaan. Kuullota vielä pari minuuttia ja lisää mausteet. Lisää valkoviini ja keitä kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää pohjaliemi ja perunat. HUOM! Ota 1 dl pohjalientä talteen rouillea varten. Keitä kunnes perunat ovat lähestulkoon kypsiä. Lisää kalat ja simpukat ja keitä kypsäksi.

Rouille
  • 1 peruna, hienonnettuna niin hienoksi kuin mahdollista
  • 1 dl pohjalientä
  • 1 kananmunan keltuainen
  • oliiviöljyä
  • sahramia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • mustapippuria
Keitä hienonnettu peruna kypsäksi pohjaliemessä ja soseuta se niin hyvin kuin mahdollista. Lisää seuraavaksi sahrami, munankeltuainen, hienonnettu valkosipulin kynsi ja suolaa ja mustapippuria reippaat rouhaukset. Ala valuttamaan joukkoon oliiviöljyä tasaisena nauhana, koko ajan sekoittaen kunnes sen kostuumus on kastikemainen.

Tarjoile ruoka syviltä lautasilta, tuoreen persiljan, leivän ja rouillen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti